Loop digitaal mee met de Vrouwevaert in Amersfoort!

Zaterdagochtend kunt u om 7.30 u. digitaal meelopen met de traditionele Vrouwevaert ter ere van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort via de Facebookpagina van RKEemland!

Vanwege de COVID-19 maatregelen is de processie anders dan andere jaren: Louis Runhaar, pastoor van de Oud-Katholieke kerk Sint Joris, volgt samen met diaken Frank Sieraal de route rond de oude binnenstad van Amersfoort, en de live beelden van hun gebedstocht worden uitgezonden via Facebook.com/RKEemland.

De livestream begint zaterdag 23 mei om 07:30 uur; we hopen dat u van de partij bent om samen tot Maria te bidden in deze moeilijke tijden!

De naam van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort verwijst naar Maria, die de aanleiding was tot het ‘Mirakel van Amersfoort’. De wonderlijke gebeurtenis in 1444 maakte van Amersfoort een florerende bedevaartsplaats. Dit Mirakel wordt herdacht door de jaarlijkse stille Vrouwevaert op de eerste zaterdag na Hemelvaart.

Beeldje

Het verhaal van Geertje Arends die in 1444 onderweg was van Nijkerk naar Amersfoort. Geertje zou in Amersfoort intreden in het Sint-Agnietenklooster. Ze had niet veel bij zich, maar wel een pijpaarde Mariabeeldje. Voordat zij het Klooster binnen ging, wilde Geertje het beeldje kwijt, ze vond het namelijk lelijk. Enkele dagen later werd het beeldje gevonden door een dienstmeisje, zij zag het liggen onder het ijs. Het dienstmeisje had drie keer een visioen gehad waarin haar werd verteld dat ze naar de plaats moest gaan waar zij nu het beeldje had gevonden. Het dienstmeisje nam het beeldje mee naar huis.

Thuis aangekomen gaf zij het beeldje een mooi plekje en stak er een kaars bij aan. De kaars brandde drie keer zo lang als alle andere kaarsen. Het dienstmeisje moest dit verhaal kwijt, nam het beeldje mee en ging opweg naar de biechtvader. Hier liet zij het beeldje achter en de biechtvader bracht het beeldje onder in de Onze Lieve Vrouwekapel. Pelgrims kwamen vervolgens bij duizenden naar Amersfoort en zo werd onze stad bekend tot buiten onze landsgrenzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *